składniki na 1 porcję:
2-3 kwiaty cukinii
2-3 łyżeczki serka homo
chili w proszku, ząbek czosnku, natka pietruszki
ciasto naleśnikowe: 1 jajko, 1 łyżeczka skrobi, 1/4 szklanki mleka
frytki warzywne: cukinia, pietruszka (marchew)
*z kwiatów pozbywamy się "środka" (pręciki)
*drobno posiekaną pietruszkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, chili w proszku dodajemy do serka, mieszamy
*jajko, skrobię i mleko mieszamy trzepaczką
* kwiaty cukinii wypełniamy farszem i "skręcamy" na końcach, zanurzamy w cieście naleśnikowym i kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię, opiekamy z dwóch stron ( w międzyczasie polewałam kwiaty resztką ciasta naleśnikowego - tak by obtoczyło je "grubiej")
* cukinię, pietruszkę, (marchewkę) kroję w cienkie paski, smażę na gorącej patelni z odrobiną przypraw
- kwiat cukinii z frytkami to dobry pomysł na dodatek do mięsa czy ryby :)
- kwiaty cukinii powinny być większe od kciuka, tak by można było włożyć do nich farsz, a później "skręcić"
Hej, bardzo jestem ciekawa skąd zaczerpnęłaś ten przepis?:)
OdpowiedzUsuńpracuję w lokalu z włoskim jedzeniem, kucharz dał mi spróbować kwiat cukinii z ratatouille :) więc ja zrobiłam w wersji dukanowej
OdpowiedzUsuń