SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
5łeżek otrębów
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka w proszku (nie obowiązkowo)
słodzik
WYKONANIE:
* białka
z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę
* żółtka miksujemy ze
słodzikiem, proszkiem do pieczenia, otrębami, kakao i mlekiem w proszku
* do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
* masę wylewamy na tortownicę i
pieczemy około 40minut w temp 180stopni.
MASA TRUSKAWKOWA, SKŁADNIKI:
1 mały jogurt naturalny
truskawki (pokrojone w kawałki)
3-4 łyżeczki żelatyny
słodzik
WYKONANIE:
* żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia
* letnią żelatynę dodajemy do jogurtu i truskawek (+ rozkruszony słodzik)
Kilka truskawek zostawiamy na przybranie
* gdy
masa ostygnie wkładamy to lodówki lub zamrażarki żeby stężała
* biszkopt dzielimy na dwie części - z "brzydszej" części robimy "posypkę"
* na
biszkopt wylewamy tężejącą masę truskawkową, na górze układamy kilka
truskawek i posypujemy okruchami drugiego biszkoptu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz