21 grudnia 2012

Dwukolorowe zawijasy z żurawiną

w przepisie głównie chodzi o to, że ciasteczka są dwukolorowe, nadzienie ma już być kwestią gustu.. W moim nadzieniu jest dukanowa żurawina, ale też nie dozwolone migdały - dlatego migdały pomińcie :)

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej + 2 łyżki do zaczyny + mąka do podsypania
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej + 2 łyżki do zaczyny + mąka do podsypania
3 jajka
słodzik
odrobina soli
żurawina
migdały
2 łyżki kakao (dodatkowo można dodać przyprawę do piekarnika)
1/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
1/4 opakowania drożdży
2 białka

PRZYGOTOWANIE:
* mąki przesiewamy
* drożdże, po 2 łyżki każdej mąki, sól i mleko mieszamy dokładnie - przykryte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce
* gdy ciasto dwukrotnie urośnie, dodajemy maki, jaja i wodę - ugniatamy - znów odstawiamy do podwojenia objętości
* ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao
* stolnicę posypujemy mąką, kładziemy ciasto i wałkujemy - jedni po drugiem
* ciasto ciemne posypujemy migdałami, przykrywamy jasnym ciastem i układamy żurawinę (jak na zdjęciu)
 (skrawki obcinamy, by obie części ciasta do siebie pasowały)
* zwijamy roladę, tniemy ją w 1-1,5 cm kawałki, układamy na blasze
* gotowe ślimaczki smarujemy białkami (ubite delikatnie ze słodzikiem)
* pieczemy ok 35 minut w temp 180stopni


z resztek ciasta - zrobiłam ciasteczka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz