dwa stare przepisy, w sumie trochę zapomniane.. ale wrzucam :)
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
2x 250dag sera białego
0,5 budyniu waniliowego
3 jajka
garść borówek
łyżeczka agaru/ 2-3 łyżeczki żelatyny
słodzik
WYKONANIE:
* białka
ubijamy na gęstą pianę z odrobiną soli
* żółtka, ser, słodzik, budyń
miksujemy, na koniec dodajemy łyżką pianę i mieszamy
ser nie musi być super
zmiksowany..
* masę dajemy na gaz i mieszamy aż zacznie bulgotać i będzie
gorąca - stworzy też jednolitą konsystencję, i nie będzie grudek
* w
drugim garnku podgrzewamy z odrobiną wody, słodziku, agarem/żelatyną - borówki,
aż się wszystko zagotuje. Połowę masy serowej dodajemy do borówek - schładzamy w zamrażarce lub lodówce.
BISZKOPT, SKŁADNIKI:
4 łyżki otrębów - zmieliłam
3 jajka
1 budyń waniliowy
słodzik
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
* białka z odrobiną soli ubijamy na gęstą pianę
* otręby, słodzik, budyń, proszek i żółtka - miksujemy - wychodzi sucha
masa, więc stopniowo dodajemy po łyżce piany (dodałam 4) - miksujemy
* do masy dodajemy resztę piany - mieszamy
* masę wlewamy do tortownicy, pieczemy ok 25minut w temp180
* biszkopt dzielimy na dwie części
* gdy ciasto trochę ostygnie, nakładamy masę serową, przykrywamy drugim ciastem, nakładamy masę z borówkami,
ozdabiamy resztą borówek i znów do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz