12 grudnia 2012

Rolada z jajkiem "po szkocku"

przepis na podobne danie widziałam kiedyś średnio w co drugiej gazecie.. hm i w końcu nadszedł czas na moją wersję :)

SKŁADNIKI:
0,5kg mielonki z indyka
3 jaja ugotowane
1 jajko surowe
papryka marynowana
1 duża cebula
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
pieprz
liście laurowe

PRZYGOTOWANIE:
* 3 jajka gotujemy na twardo
* mięso, jajko, przyprawy, 1/2 cebuli drobno posiekanej, i skrobię - mieszamy
* na foli aluminiowej kładziemy drobno posiekane: paprykę marynowaną i resztkę cebuli
* jajka obtaczamy mięsem i kładziemy na foli z warzywami; formujemy tak 3 kulki, które kładziemy koło siebie
* resztką mięsa wyrównujemy roladkę, na górze kładziemy liście laurowe i zawijamy w folię
* pieczemy 1godzinę w temp ok 190-200stopni
 danie nadaję się na dni białkowe jeśli zrezygnujemy w nim z warzyw!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz