Kruche babeczki z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami..
SKŁADNIKI:
ciasto kruche:
1 1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko, 1 żółtko
80g masła
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
2 jabłka
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
400ml mleka
barwnik zielony
2 łyżki cukru pudru
500ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
kolorowe posypki
PRZYGOTOWANIE:
Mąki przesiewamy i łączymy z masłem, proszkiem, jajkami i cukrem - zagniatamy ciasto.
Gotowe wkładamy do worka, i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.
Foremki do mufinek/babeczek delikatnie natłuszczamy.
Stolnicę posypujemy mąką, układamy ciasto i wałkujemy na grubość 3-4mm.
Wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki, dociskając do boków i dna.
Skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kółka.
Aby ciasto nie wyrosło,
babeczki przykrywamy folią i posypujemy ryżem lub grochem.
Pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180stopni.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce.
Mieszamy z cynamonem, cukrem i rodzynkami, dodajemy odrobinę wody.
Gotujemy aż zmiękną, następnie odsączamy z płynu.
Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy tylko 400 mleka,
słodzimy dwiema łyżkami pudru.
Gotowy mieszamy z odrobiną zielonego barwnika.
Śmietanę ubijamy, dodajemy puder. Znów ubijamy.
Na babeczki nakładamy masę jabłkową, następnie zielony budyń.
Śmietaną napełniamy rękaw, i wyciskamy stożki.
Dekorujemy posypką..
i możemy się zajadać :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz