Placuszki makaronowe,
z krewetkami i pomidorkami w sosie cytrynowym,
na rukoli z parmezanem.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego
.. warto go dodawać do sałatek, jak również na nim smażyć :)
.. warto go dodawać do sałatek, jak również na nim smażyć :)
SKŁADNIKI na 1 porcję:
100g ugotowanego makaronu
odrobina natki pietruszki
1 żółtko
skórka i sok z cytryny
olej rzepakowy
1 łyżka masła
5 pomidorków koktajlowych
5 krewetek tygrysich
garść rukoli
1 łyżka startego parmezanu
sól, pieprz, pieprz cytrynowy
PRZYGOTOWANIE:
Pietruszkę drobno siekamy.
Makaron kroimy na mniejsze kawałki,
dodajemy żółtko, pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem - mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, i wylewamy makaronową masę.
Smażymy na rumiano z dwóch stron.
Gdy "placek"ostygnie,
wycinamy w nim kółka.
Ja użyłam kieliszka.
Krewetki myjemy, pozbywamy się pancerzy.
Na patelni roztapiamy masło, i dodajemy oliwę.
Wrzucamy krewetki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym
i chwilę smażymy.
Pomidorki przekrawamy na pół.
Do krewetek dorzucamy pomidorki, sok z cytryny - 1łyżkę,
skórkę z 1/2 cytryny.
Smażymy aż krewetki przejdą cytrusowym sokiem i zapachem.
Rukolę mieszamy z łyżką oleju i parmezanem.
Na talerzu układamy rukolę,
następnie makaronowe krążki.
Ozdabiamy krewetkami i pomidorkami.
Można posypać parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz