6 grudnia 2013

Sernik - lekki i waniliowy


 Sernik jest delikatny i wilgotny, a do tego dietetyczny!

SKŁADNIKI:
1kg sera z wiaderka
5 jajek
1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (lub budyniu waniliowego)
ziarenka z laski wanilii, lub aromat waniliowy
słodzik/miód/stewia

PRZYGOTOWANIE:
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Z wanilii wydrążamy ziarenka.
Ser, żółtka, rozkruszony słodzik, skrobię i wanilię miksujemy na jednolitą masę.
Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia/folią.
Sernik pieczemy około godziny w temperaturze 160-180 stopni.
Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku!

Dekoracja: foremka w kształcie gwiazdki i kakao :)


4 komentarze: