13 grudnia 2013

Słodka lazania

Słodka, świąteczna i serowa..
Zaskoczy smakiem i wyglądem..
Lazania smażona na oleju rzepakowym, z serem i rodzynkami, 
podana na sosie angielskim - zapraszam!!



SKŁADNIKI na 2 porcje:

4 płatki makaronu lazania
olej rzepakowy

120ml mleka
120ml śmietany 30%
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii

1 kostka sera białego 250g lub ser z wiaderka
2 łyżki margaryny
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka budyniu waniliowego + mleko
4 łyżki rodzynek
spirytus

100ml soku z pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

Rodzynki zalewamy odrobiną spirytusu i odstawiamy na kilka godzin.

Skórkę pomarańczy ścieramy na tarce.
Z pomarańczy wyciskamy sok.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie,
często mieszając, żeby się nie posklejał!
Gotowy przelewamy zimną wodą i przekrawamy na pół.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy,
i smażymy płatki lazanii.
Mają się lekko zarumienić.
Następnie odkładamy na ręczniki papierowe.

Masa serowa:
żółtka, ser, cukier, sok pomarańczowy i skórkę miksujemy na gładką masę.
Wlewamy do garnka i podgrzewamy, cały czas mieszając.
Budyń rozpuszczamy w odrobinie mleka.
Gdy ser zacznie się gotować, dodajemy budyń - 
masa zgęstnieje.
Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy.

Sos angielski:
żółtka ucieramy z cukrem pudrem.
Śmietanę i mleko wlewamy do rondla,
dodajemy ziarenka wanilii, gotujemy.
Gdy płyn trochę ostygnie, dodajemy go powoli do masy jajecznej, 
cały czas mieszając.
Masę podgrzewamy do momentu aż zgęstnieje,
uważając by żółtka się nie ścięły!
(Jeśli chcemy by sos był gęstszy,
można dodać odrobinę budyniu lub skrobi.)

Płatki makaronu układamy na talerzu, 
przekładając je masą serową.
Polewamy sosem angielskim.

Przed podaniem warto danie podgrzać :)




1 komentarz: