Pyszne, domowe ravioli,
nadziewane suszonymi grzybami,
w sosie śmietanowo - truflowym.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego….
nie zapominajmy o nim, przyrządzając pyszne, świąteczne dania!
SKŁADNIKI na 1 porcje:
150g mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju rzepakowego
odrobina soli
20g suszonych grzybów
gorące mleko
kawałek cebuli
sól, pieprz
150ml śmietany 30%
sól, pieprz
1 łyżeczka pasty truflowej
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtko, olej i sól.
Zagniatamy ciasto najpierw widelcem, później rękoma.
Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 20 minut.
Grzyby odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno siekamy i mieszamy z grzybami.
Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i chwilę smażymy.
Ciasto posypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienkie.
Tniemy nożem lub radełkiem w długie, cienkie paski.
Łyżeczką nakładamy farsz grzybowy w odstępach kilkucentymetrowych,
następnie przykrywamy drugą częścią ciasta.
Radełkami tniemy kwadraty, tak by nadzienie było na środku.
Widelcem dociskamy dookoła.
Ravioli wrzucamy na wrzącą osoloną wodą, i gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia.
Odcedzamy.
Śmietanę wlewamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy trochę się zredukuje, dodajemy pastę truflową.
Gotujemy, aż sos będzie kremowy.
Ravioli nakładamy na talerz i polewamy sosem.
Jeśli zostanie nam farsz grzybowy, można go nałożyć na pierożki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz