Słynne ciasteczko z orzechową masą kajmakową i kawałkami orzechów
SKŁADNIKI:
200g masła
200g herbatników maślanych
800g masy krówkowej o smaku orzechowym
100g orzechów włoskich
2-3 banany
500ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
polewa czekoladowa / tabliczka czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Herbatniki bardzo drobno rozkruszamy (wrzuciłam je do worka, i ubiłam tłuczkiem do kotletów). Herbatniki mieszamy z masłem i ugniatamy w rękach.
Gdy masa jest zbita, wykładamy nią tortownicę mocno dociskając.
Wkładamy do lodówki by spód zastygł.
Banany kroimy w plastry.
Na herbatnikowy spód nakładamy równomiernie ok 200g krówki,
następnie banany, i przykrywamy resztą masy krówkowej.
Śmietanę ubijamy z cukrem.
Gotową nakładamy na ciasto.
Polewę rozpuszczamy we wrzątku / czekoladę topimy w kąpieli wodnej,
gdy trochę ostygnie, polewamy nią bitą śmietanę.
ulubieniec mojej siostry ;)
OdpowiedzUsuńTak, tak, tak - czekam na przepis! Wielbię to ciasto i pomimo świątecznego obżarstwa na pewno niebawem je upiekę :)
OdpowiedzUsuńMmm, cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń