16 grudnia 2013

Occhi di lupo z krewetkami w sosie śmietanowo-cytrynowym

Makaron z krewetkami i pomidorkami,
w kremowym sosie z nutką cytryny.


SKŁADNIKI na 1 porcję:
90g makaronu occhi di lupo
8 krewetek koktajlowych
4 pomidorki koktajlowe
garść rukoli
sok i skórka z cytryny
sól, pieprz cytrynowy 
150ml śmietany 30%
1 łyżka masła
olej rzepakowy/oliwa
parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.
Gotujemy aż będzie al dente.

Krewetki myjemy, pozbywamy się pancerzy.
Na patelni roztapiamy masło, i dodajemy oliwę.
Wrzucamy krewetki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym
 i chwilę smażymy.
Pomidorki przekrawamy na pół.
1/3 rukoli drobno siekamy.
Do krewetek dorzucamy pomidorki, sok z cytryny - 1łyżkę,
skórkę z 1/2 cytryny, część rukoli i śmietanę.
Gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie kremowy.

Makaron nakładamy na talerz,
posypujemy resztą rukoli i parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz