Makaron z krewetkami i pomidorkami,
w kremowym sosie z nutką cytryny.
SKŁADNIKI na 1 porcję:
90g makaronu occhi di lupo
8 krewetek koktajlowych
4 pomidorki koktajlowe
garść rukoli
sok i skórka z cytryny
sól, pieprz cytrynowy
150ml śmietany 30%
1 łyżka masła
olej rzepakowy/oliwa
parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.
Gotujemy aż będzie al dente.
Krewetki myjemy, pozbywamy się pancerzy.
Na patelni roztapiamy masło, i dodajemy oliwę.
Wrzucamy krewetki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym
i chwilę smażymy.
Pomidorki przekrawamy na pół.
1/3 rukoli drobno siekamy.
1/3 rukoli drobno siekamy.
Do krewetek dorzucamy pomidorki, sok z cytryny - 1łyżkę,
skórkę z 1/2 cytryny, część rukoli i śmietanę.
Gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie kremowy.
Makaron nakładamy na talerz,
posypujemy resztą rukoli i parmezanem.
Makaron nakładamy na talerz,
posypujemy resztą rukoli i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz