30 grudnia 2013

Zabajone z owocami, na białym winie

Puszysta i kremowa pianka jajeczna,
 z dodatkiem wina i owoców


SKŁADNIKI na 3 porcje:

4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
150ml białego wina (półwytrawnego)
dowolne owoce (u mnie ananas, melon, mandarynka)

PRZYGOTOWANIE:

Owoce obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki.

Przygotowujemy dwa garnki.
Do większego wlewamy wodę - ok połowy pojemności, i gotujemy.
Do mniejszego garnka wbijamy żółtka, dodajemy cukier i wino.

Gdy woda zacznie się gotować, mniejszy garnek wkładamy w duży, zmniejszamy płomień gazu.
Składniki ubijamy kilka minut na puszystą pianę - użyłam spiralnej ubijaczki, ale można mikserem.

Zabajone jest gotowe, gdy masa będzie gęsta, a piana kilkakrotnie zwiększy swą objętość.

Do pucharków nakładamy owoce, i zalewamy ciepłą jajeczną pianką.

Smacznego!

1 komentarz: