8 grudnia 2013

Mule z czosnkiem i pomidorkami w kremowym sosie

Pomysł na pyszne i proste danie. 
Nie zajmuje dużo czasu, a zachwyca podniebienie :)


 Rady:
Należy zwrócić uwagę na wygląd muli! 
otwarte, oznaczają że są martwe i nie należy ich  jeść!
W celu sprawdzenia wystarczy zamoczyć je w zimnej wodzie, 
lub postukać muszelkami o siebie - jeśli są "żywe" to pozamykają się.

Natomiast jeśli podczas gotowania się nie otworzą, również trzeba je wyrzucić.

SKŁADNIKI na 2-3 porcje:
1kg muli
pomidorki koktajlowe - żółte i czerwone, ok 10szt
500ml śmietany 30%
4 ząbki czosnku
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Mule płuczemy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, czosnek drobno siekamy.

Do dużego naczynia wrzucamy mule, wlewamy śmietanę.
Dodajemy pomidorki i czosnek, przyprawiamy.

Uwaga! nie przesadzać z solą, gdyż mule są słone!

Naczynie przykrywamy i gotujemy.
Sos ma się zredukować.
Kilka razy mieszamy lub podrzucamy mule,
by równomiernie się ugotowały.
Gdy muszle się otworzą, ściągamy pokrywkę, i gotujemy jeszcze jakąś minute.

Gotowe nakładamy na talerz.

Polecam je z pieczywem, które można zamoczyć w pysznym sosie!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz