Pomysł na pyszne i proste danie.
Nie zajmuje dużo czasu, a zachwyca podniebienie :)
Rady:
Należy zwrócić uwagę na wygląd muli!
otwarte, oznaczają że są martwe i nie należy ich jeść!
W celu sprawdzenia wystarczy zamoczyć je w zimnej wodzie,
lub postukać muszelkami o siebie - jeśli są "żywe" to pozamykają się.
Natomiast jeśli podczas gotowania się nie otworzą, również trzeba je wyrzucić.
SKŁADNIKI na 2-3 porcje:
1kg muli
pomidorki koktajlowe - żółte i czerwone, ok 10szt
500ml śmietany 30%
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mule płuczemy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, czosnek drobno siekamy.
Do dużego naczynia wrzucamy mule, wlewamy śmietanę.
Dodajemy pomidorki i czosnek, przyprawiamy.
Uwaga! nie przesadzać z solą, gdyż mule są słone!
Naczynie przykrywamy i gotujemy.
Sos ma się zredukować.
Kilka razy mieszamy lub podrzucamy mule,
by równomiernie się ugotowały.
Gdy muszle się otworzą, ściągamy pokrywkę, i gotujemy jeszcze jakąś minute.
Gotowe nakładamy na talerz.
Polecam je z pieczywem, które można zamoczyć w pysznym sosie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz