14 września 2012

Konfitura z dyni

może służyć jako masa do ciasta, nadzienie do naleśników, lub smarowidło do pieczywa :)

SKŁADNIKI:
0,5kg dyni
1/3 szkl. zaprawy cytrynowej
1/3 szkl. zaprawy pomarańczowej
1/3 łyżeczki cynamonu
kilka goździków
słodzik
szkl. wody

WYKONANIE:
* dynię obrać, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę
* do garnka wlać 1/2 szkl. wody, zaprawy, wrzucić dynię i gotować
* gdy dynia zmięknie, dodajemy 1/2 szkl. wody, cynamon, goździki i słodzik -znów gotujemy
* z "masy" usuwamy goździki, i rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków - GOTOWE :)

4 komentarze:

  1. polecam Ci jeszcze dżem z cukinii, trzeba do niego dodać galaretki. Bardzo smaczny! przepisy na niedukanowe są w sieci, łatwo sobie przerobisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. albo zamiast galaretki - trochę żelatyny i zaprawę owocową :)
    nie planowałam tej konfitury, ale zostało mi trochę dyni z zupy i trzeba było coś wymyślić :P
    dziękuję za komentarz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    podglądam Twoje forum od jakiegoś czasu, ale jestem bardziej z tych typów milczących, no chyba, że mam pytanie.. :)
    I właśnie dlatego piszę, bo nurtuje mnie jedna rzecz - gdzie kupujesz te swoje zaprawy (pomarańczowa, cytrynowa)? One są dukanowe, czy może korzystasz ze zwykłych, ogólnodostępnych na cukrze i tym syropie glukozowo-fruktozowym? Mi niestety udało się nabyć jedynie malinę i brzoskwinię z tych wersji light, na słodzikach (z kauflandu). Wybacz, jeżeli gdzieś zamieściłaś takie info, a ja to przeoczyłam...
    Zrobiłam sobie ostatnio mus z dyni i chciałabym 1 słoiczek przeznaczyć na dżem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za odwiedziny :)
    zaprawy używam ze słodzikiem:
    na początku kupowałam w Lidlu, ale później je wycofali.. teraz kupuję w Auchan: cytryna, malina, pomarańcza
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń