14 września 2012

Krem dyniowy z imbirem


SKŁADNIKI:
3kg-owa dynia (przed obraniem i oddzieleniem miąższu)
korzeń imbiru (użyłam około 10cm)
2 marchewki
cebula
liść laurowy, ziele angielskie
pieprz, vegeta

WYKONANIE:
* dynię obieramy ze skóry, oddzielamy miąższ - kroimy w średniej wielkości kostkę
* dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy
* marchew obieramy i drobno kroimy - tak samo cebulę - dorzucamy do garnka
* gotujemy do miękkości marchewki
(dynia dużo szybciej "mięknie" więc można ją wrzucić gdy marchewka już się gotuje)
* warzywa wrzucamy do blendera (bez liści i ziela) - miksujemy
* przecieramy przez sitko
* doprawiamy do smaku wg uznania

na zdjęciu z mięsem z nogi kurczaka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz