19 września 2012

Owsianka

dla niektórych to codziennie śniadanko..
ja jem średnio kilka razy w miesiącu, wolę otręby wykorzystać do bułki z mikrofali :P
dziś zrobiłam z dodatkiem kakao, mniam :)

SKŁADNIKI:
2-3 łyżki otrębów
słodzik
1/3 szkl. mleka (na 3 łyżki otrębów - 1/2 szkl.mleka)
jajko
wg uznania: kakao, aromat, cynamon

WYKONANIE:
* otręby ze słodzikiem zalewam odrobiną gorącej wody i odstawiam by napęczniały
* po ok 15minutach wrzucam otręby do garnka, dodaję mleko i kakao - podgrzewam
* dodaję jajko - dzięki niemu owsianka gęstnieje - gotuję
  • owsiankę należy cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła - po dodaniu jajka - by nie zostały grudki
  • ( jako zagęszczacz można użyć 1łyżeczki budyniu)


1 komentarz:

  1. bardzo fajne przepisy. Będę zaglądać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń