SKŁADNIKI:
3/4 kostki masła
paczka herbatników holenderskich "San"
puszka masy krówkowej
2 banany
dżem wiśniowy
400ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Masę krówkową można kupić gotową, lub ugotować puszkę mleka
skondensowanego (gotować ok 3,5 godziny). Banany kroimy w plastry.
Herbatniki bardzo drobno rozkruszamy (wrzuciłam je do worka, i ubiłam
tłuczkiem do kotletów). Herbatniki mieszamy z masłem i ugniatamy w
rękach. Gdy masa jest zbita, wykładamy nią tortownicę mocno dociskając. I
teraz są dwa sposoby na "stwardnienie" spodu ciasta: - pieczemy ok 15
minut w piekarniku, temperatura 180stopni - wkładamy do lodówki na ok
pół godziny. Śmietankę ubijamy z cukrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną
we wrzątku żelatynę - miksujemy Gdy "spód" jest gotowy, układamy
warstwy następująco: plastry bananów, masa krówkowa, dżem wiśniowy, bita
śmietana. Odstawiamy do lodówki na czas, gdy bita śmietana stężeje i
można się delektować. Smacznego :)
banany i tofi to doskonałe połączenie! Super
OdpowiedzUsuń