SKŁADNIKI:
paczka okrągłych biszkoptów
paczka biszkoptów podłużnych (użyłam Paryskich o smaku morelowym - z Biedronki)
puszka brzoskwiń w zalewie
puszka brzoskwiń w zalewie
kakao do posypania, ewentualnie tarta czekolada,
masa z mascarpone i żółtkami:
300g serka mascarpone
5 żółtek
5łyżek cukru,
masa ze śmietanka i serkiem:
200ml śmietanki 30%
200g serka mascarpone,
3 białka
3 białka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny + wrzątek,
wywar kawowy do namoczenia biszkoptów:
wywar kawowy do namoczenia biszkoptów:
1,5łyżki kawy rozpuszczalnej,
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru
30ml wódki
PRZYGOTOWANIE:
* tortownicę wykładamy folią, dookoła pionowo układamy podłużne biszkopty
(ja moje odrobinę skróciłam), poziomo na dnie - biszkopty okrągłe, plus w
szczeliny pokruszone, tak by dno było całkiem przykryte!
* jajka sparzamy. Żółtka z cukrem ucieramy nad parą, następnie dodajemy ser mascarpone i dalej mieszamy na gładką masę śmietankę z cukrem miksujemy, gdy zgęstnieje dodajemy ser, białka i znów miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do masy (ja dodaję przez siteczko) - mieszamy kawę z cukrem zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy wódkę, znów mieszamy brzoskwinie kroimy wg uznania - u mnie plastry
* na biszkopty delikatnie wlewamy kawę, te pionowe też odrobinę polewamy(1/2). Układamy warstwami: kawałki brzoskwiń masa z serkiem i żółtkami okrągłe biszkopty, również kruszymy by cała warstwa była zakryta! znów polewamy kawą masa ze śmietaną i serkiem kawałki brzoskwiń kakao i czekolada do posypania
RADY:
* jajka sparzamy. Żółtka z cukrem ucieramy nad parą, następnie dodajemy ser mascarpone i dalej mieszamy na gładką masę śmietankę z cukrem miksujemy, gdy zgęstnieje dodajemy ser, białka i znów miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do masy (ja dodaję przez siteczko) - mieszamy kawę z cukrem zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy wódkę, znów mieszamy brzoskwinie kroimy wg uznania - u mnie plastry
* na biszkopty delikatnie wlewamy kawę, te pionowe też odrobinę polewamy(1/2). Układamy warstwami: kawałki brzoskwiń masa z serkiem i żółtkami okrągłe biszkopty, również kruszymy by cała warstwa była zakryta! znów polewamy kawą masa ze śmietaną i serkiem kawałki brzoskwiń kakao i czekolada do posypania
RADY:
* użyłam tortownicy o średnicy 20cm
* zamiast wódki
można dodać standardowo likier amaretto
* biszkopty można moczyć w
kawie i układać na tortownicy, ja zawsze robię jak w przepisie wyżej
*
warstwa z serkiem i żółtkami tężeje około dwóch dni, inaczej się
rozlewa, dlatego jeśli ktoś chce szybciej spróbować, proponuję dodać
żelatynę, lub zrobić deser w salaterkach a nie w tortownicy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz