SKŁADNIKI:
ok 80dag karczku
ok 10szt plastrów boczku
cebula
sol pieprz zioła prowansalskie
miód
musztarda
przyprawa gyros
pieprz cayenne
ziemniaki
PRZYGOTOWANIE:
Karczek dzielimy na trzy "kotlety" i ubiłam przyprawiając solą i
pieprzem. Układamy je obok siebie - tak by tworzyły jeden kawałek. 2
łyżki miodu mieszamy z dwiema łyżkami musztardy, smarujemy mięso,
kładziemy na nim boczek i drobno pokrojoną cebulę. Zawijamy w roladę,
znów smarujemy miodem i musztardą, zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy
na blasze ok 75minut w temperaturze 180stopni.
Ziemniaki obieramy i kroimy w średnie kawałki - gotujemy.
Przygotowujemy sos do ziemniaków i karczku:
2łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, zioła prowansalskie, przyprawa gyros,
pieprz cayenne, odrobina wody - wszystko mieszamy i doprowadzamy do
zagotowania.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wrzucamy do sosu.
Karczek wyciągamy z foli i kroimy na kawałki. Dodajemy do sosu, i
wszystko razem podgrzewamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz