9 stycznia 2013

Karczek w miodzie i musztardzie


SKŁADNIKI:
ok 80dag karczku
ok 10szt plastrów boczku
cebula   
sol pieprz zioła prowansalskie
miód
musztarda
przyprawa gyros
pieprz cayenne
ziemniaki

PRZYGOTOWANIE:
Karczek dzielimy na trzy "kotlety" i ubiłam przyprawiając solą i pieprzem. Układamy je obok siebie - tak by tworzyły jeden kawałek. 2 łyżki miodu mieszamy z dwiema łyżkami musztardy, smarujemy mięso, kładziemy na nim boczek i drobno pokrojoną cebulę. Zawijamy w roladę, znów smarujemy miodem i musztardą, zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na blasze ok 75minut w temperaturze 180stopni. Ziemniaki obieramy i kroimy w średnie kawałki - gotujemy. Przygotowujemy sos do ziemniaków i karczku: 2łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, zioła prowansalskie, przyprawa gyros, pieprz cayenne, odrobina wody - wszystko mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wrzucamy do sosu. Karczek wyciągamy z foli i kroimy na kawałki. Dodajemy do sosu, i wszystko razem podgrzewamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz