SKŁADNIKI:
ciasto:
3 żółtka
2 szklanki mąki
3 łyżki śmietany
1 łyżka wódki
40g masła
1 łyżka kokosu
polewa:
2/3 kostki masła
3 łyżki kokosu
5-6 łyżek cukru
2 łyżki kakao
odrobina wody
kokos do dekoracji
ciasto:
3 żółtka
2 szklanki mąki
3 łyżki śmietany
1 łyżka wódki
40g masła
1 łyżka kokosu
polewa:
2/3 kostki masła
3 łyżki kokosu
5-6 łyżek cukru
2 łyżki kakao
odrobina wody
kokos do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy przez sitko. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy
ciasto.
Ciasto wałkujemy na bardzo cienkie, nożem wycinamy szersze
paski, przecinamy przez środek, aby powstała dziurka. Łapiemy za koniec i
"przewlekamy" przez dziurkę.
Smażymy z dwóch stron na rumiano (lekko).
Polewa: masło roztapiamy w rondlu, dodajemy kokos, kakao i cukier -
mieszamy do rozpuszczenia.
W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
Chrust polewamy "czekoladą" i posypujemy kokosem.
Ciasto walkujemy cienko a paski wykrawamy szersze a nie grubsze prawda >taki misz masz slowny gdzie jedno wyklucza drugie
OdpowiedzUsuńdziękuję, już poprawiam :)
OdpowiedzUsuń