SKŁADNIKI na 2 porcje:
WINIARY - Pomysł na Tajską zupę z kurczakiem
filet z kurczaka 350g
odrobina sosu sojowego i oliwy
1 cebula
tymianek, zioła prowansalskie
papryka słodka w proszku
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
3 łyżki wiórek kokosowych
kawałek awokado
kawałek papryki czerwonej
300ml wody
makaron ryżowy wstążki 200g lub szerokie wstążki pappardelle
PRZYGOTOWANIE:
Fileta kroimy w średniej wielkości kostkę, czosnek drobno siekamy.
Kawałki mięsa i czosnek smażymy na oliwie i sosie sojowym. Gdy kurczak zmięknie - dodajemy 300ml wody i proszek - większe opakowanie. Mieszamy do momentu aż proszek się rozpuści, a sos zgęstnieje.
Następnie dodajemy mniejsze opakowanie proszku i ewentualnie doprawiamy szczyptą chilli.
Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, a awokado w drobną kosteczkę - przekładamy na blaszkę, i pieczemy w piekarniku (lub na grillu) aż warzywa się zarumienią.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kokos i mieszamy - do lekkiego zarumienienia.
Makaron przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu.
Do gotowego sosu dodajemy zarumieniony kokos i mieszamy.
Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem z kurczakiem, ozdabiamy grillowanymi warzywami i jemy :)
wygląda pysznie! ;)
OdpowiedzUsuń