Słodkie polędwiczki wieprzowe z pomarańczą w sosie maślanym, podane z kremowym risotto :)
SKŁADNIKI:
0,7kg polędwicy wieprzowej
1 pomarańcz
2 łyżki masła
sól, pieprz, kostka rosołowa
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka imbiru w proszku
150ml wody do "podlania"
ryż na dwie porcje, około 100g - arborio
mała cebulka
1 ząbek czosnku
200g śmietany 18%
natka z pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Mięso
myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, oprószamy solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kładziemy mięso i rumienimy z
dwóch stron. Z pomarańczy trzemy 1/3 skórki. Owoc obieramy, by został
sam miąższ i kroimy w kostkę. Skórkę i miąższ wrzucamy na patelnie,
dodajemy 2 łyżki masła. Gdy masło się roztopi, podlewamy wodą, dodajemy
paprykę, imbir i 1/2 kostki rosołowej. Przykrywamy i dusimy około 30
minut - dolewamy wody w razie potrzeby.
Ryż gotujemy wg przepisu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebulkę
drobno siekamy, wrzucamy na lekko naoliwioną patelnie. Gdy cebulka
zmięknie, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, 1/2 kostki rosołowej, i
czosnek przeciśnięty przez praskę - mieszamy. Gdy sos "odparuje",
wrzucamy gotowy ryż i drobno posiekaną natkę pietruszki - podgrzewamy.
Nakładamy na talerz risotto i mięso, polewamy sosem.
SMACZNEGO :)
Rady: sos można zmiksować lub przetrzeć przez sitko
nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale lubię próbować nowych rzeczy ;)
OdpowiedzUsuńmój Krzysztof ma problemy zdrowotne - nie może ostrego - więc musiałam wymyślić coś delikatniejszego :) wcześniej jadłam tylko kurczaka w sosie z soku jabłkowego.. ale z pomarańczą mięsko jest dużooo lepsze :)
OdpowiedzUsuń