8 stycznia 2013

Sola z pieczonymi ziemniakami i szparagami, w malinowym balsamiku


SKŁADNIKI DLA JEDNEJ OSOBY:
1 płat soli
1 jajko
odrobina mleka
sól, pieprz, wegeta, tymianek 
2 łyżki mąki 
1 łyżeczka masła
ocet balsamiczny 40ml
syrop malinowy 20ml
2 łyżeczki cukru
4-5 szparag

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) i gotujemy w osolonej wodzie (1łyżka). Solę osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem. Jajko rozkłócamy z odrobiną mleka i Vegetą. Solę moczymy w jajku, następnie obsypujemy mąką. Rybę wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z dwóch stron. Szparagi wrzucamy na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotujemy ok 10 minut. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy ugotowane ziemniaki, posypujemy tymiankiem i chwilę pieczemy. Szparagi można dorzucić do ziemniaków, lub odrobiną podsmażyć na oliwie. Sos: ocet balsamiczny, syrop i cukier zagotowujemy. Nakładamy na talerz solę, szparagi i ziemniaki, polewamy sosem, a na ziemniaki kładziemy łyżeczkę masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz