SKŁADNIKI DLA JEDNEJ OSOBY:
1 płat soli
1 jajko
odrobina mleka
sól, pieprz, wegeta, tymianek
2 łyżki mąki
1 łyżeczka masła
ocet balsamiczny 40ml
syrop malinowy 20ml
2 łyżeczki cukru
4-5 szparag
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od
wielkości) i gotujemy w osolonej wodzie (1łyżka). Solę osuszamy
ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem. Jajko rozkłócamy z
odrobiną mleka i Vegetą. Solę moczymy w jajku, następnie obsypujemy
mąką. Rybę wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z
dwóch stron. Szparagi wrzucamy na gotującą się, lekko osoloną wodę i
gotujemy ok 10 minut. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy ugotowane
ziemniaki, posypujemy tymiankiem i chwilę pieczemy. Szparagi można
dorzucić do ziemniaków, lub odrobiną podsmażyć na oliwie. Sos: ocet
balsamiczny, syrop i cukier zagotowujemy. Nakładamy na talerz solę,
szparagi i ziemniaki, polewamy sosem, a na ziemniaki kładziemy łyżeczkę
masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz