Łosoś w papilotach z mandarynkami, ziemniakami w mundurkach i blanszowanym szpinakiem..
SKŁADNIKI:
250g świeżego łososia
ok 6 średniej wielkości ziemniaków
ok 15 listków szpinaku "baby"
2 mandarynki - 6 kawałków do łososia + 4 kawałki do "wyciśnięcia" soku + dekoracja
30ml octu balsamicznego
1,5 - 2 łyżki cukru
sól, pieprz
oliwa
ok 15 listków szpinaku "baby"
2 mandarynki - 6 kawałków do łososia + 4 kawałki do "wyciśnięcia" soku + dekoracja
30ml octu balsamicznego
1,5 - 2 łyżki cukru
sól, pieprz
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki myjemy, i kroimy w ćwiartki. Gotujemy do miękkości w osolonej
wodzie.
Z dwóch kawałków mandarynek wyciskamy sok, którym skrapiamy
łososia. Następnie przyprawiamy go solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy
oliwę i na mocno rozgrzaną kładziemy kawałek łososia - smażymy z dwóch
stron na rumiano. Rozwijamy papier do pieczenia, na środku kładziemy
łososia, a na nim kawałki mandarynki i zawijamy w "cukierka". Rybę
pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Na patelnie wlewamy
oliwę, i na rozgrzaną wrzucamy liście szpinaku - poodrywałam ogonki.
Smażymy je bardzo krótko! stają się błyszczące i odrobinę sztywne.
Ocet
balsamiczny wlewamy do garnuszka, dodajemy sok z dwóch kawałków
mandarynki, cukier i cały czas mieszając gotujemy - cukier ma się
rozpuścić a sos zagęścić. (Im więcej cukru - tym gęstsza konsystencja,
jednak gdy się przesadzi, po wystygnięciu sos twardnieje!)
Gotowego
łososia kładziemy na talerzu, układamy szpinak i ziemniaki, polewamy
sosem balsamicznym. Talerz można ozdobić liśćmi szpinaku, kawałkami
mandarynek, i sosem :)
RADY:
Niektóre mandarynki zapieczone z łososiem były suche.. Można więc je wyciągnąć z papilota przed podaniem..
Danie konkursowe:
bardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuńi dziękuję za odwiedziny :)