9 stycznia 2013

Zapiekanka Krzysztofa


SKŁADNIKI:
ok 8 ziemniaków
1/2 piersi z kurczaka
1 mała kiełbasa (15dag)
1cm kawałek sera mozzarella
1 mała cebula
4 pieczarki
200ml śmietany 30%
tymianek, sól, pieprz
przyprawa do gyros, czosnek
oliwa

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (1łyżka). Kiełbasę i pieczarki kroimy w plastry - smażymy na patelni bez dodatku przypraw. Kurczaka kroimy w małe kawałki - podsmażamy na patelni z przyprawą do gyrosa i czosnkiem.
Cebulę kroimy w piórka. Śmietanę mieszamy solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki tymianku.
Gdy ziemniaki ostygną, do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy i układamy warstwami następująco: ziemniaki, kiełbasa, pieczarki, cebula, ziemniaki, kurczak, zalewamy śmietanką. Pieczemy około 15 minut, posypujemy startą mozzarellą i dopiekamy by ser się stopił. Ja nałożyłam mozzarellę od razu, dlatego trochę się "spiekła"..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz