SKŁADNIKI:
ok 8 ziemniaków
1/2 piersi z kurczaka
1 mała kiełbasa (15dag)
1cm kawałek sera mozzarella
1 mała cebula
4 pieczarki
200ml śmietany 30%
tymianek, sól, pieprz
przyprawa do gyros, czosnek
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy do miękkości w
osolonej wodzie (1łyżka). Kiełbasę i pieczarki kroimy w plastry -
smażymy na patelni bez dodatku przypraw. Kurczaka kroimy w małe kawałki -
podsmażamy na patelni z przyprawą do gyrosa i czosnkiem.
Cebulę kroimy w piórka. Śmietanę mieszamy solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki tymianku.
Gdy ziemniaki ostygną, do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy i
układamy warstwami następująco: ziemniaki, kiełbasa, pieczarki, cebula,
ziemniaki, kurczak, zalewamy śmietanką. Pieczemy około 15 minut,
posypujemy startą mozzarellą i dopiekamy by ser się stopił. Ja nałożyłam
mozzarellę od razu, dlatego trochę się "spiekła"..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz