13 stycznia 2013

Czekoladowe naleśniki podwójnie pomarańczowe


czyli - naleśniki budyniowe z dodatkiem kakao, z pomarańczowym farszem i musem - pyszności!!!

składniki:
naleśniki:
 1 dowolny budyń - ja użyłam waniliowego i dodałam jeszcze 1 łyżeczkę kakao
1 jajko
1/3 szklanki mleka
słodzik
farsz:
kostka sera białego (chudego)
1 jajko
2 łyżeczki budyniu
50ml zaprawy pomarańczowej
słodzik
"mus":
100ml zaprawy pomarańczowej
2 łyżeczki skrobii
 
PRZYGOTOWANIE:
Naleśniki: 
jajko, mleko, słodzik i budyń mieszamy. Nakładamy chochelką na mocno rozgrzaną patelnie - smażymy z dwóch stron. 
Farsz: 
ser biały, jajko i słodzik wrzucamy do garnka, gotujemy cały czas mieszając, do momentu aż masa stanie się gładka. Dodajemy budyń - masa gęstnieje. 
 Mus: 
zaprawę wlewamy do garnka, podgrzewamy. Dodajemy 2 łyżeczki skrobi i cały czas mieszamy - do momentu aż mus nabierze konsystencji "budyniu" 
Gotowe naleśniki smarujemy farszem serowym, zawijamy i przecinamy w połowie. Układamy na talerzu i polewamy musem. Posypałam kokosem, ale na dukanie polecam np skórkę z cytryny :)
 
jeśli kogoś przeraża zbyt duża ilość skrobii - naleśniki proponuję zrobić z mąki otrębowej..





1 komentarz:

  1. no , no muszę się skusić kochana
    ślinka mi cieknie
    jak zrobie to się odezwe
    jestem na dukanie jako dukanka71
    pozdrawiam koleżankę.pa.

    OdpowiedzUsuń