8 stycznia 2013

Sałatka z kurczakiem, warzywami i kiwi, w pomarańczowym sosie balsamicznym


Sałatkę można jeść na diecie Dukana: chleb tostowy zastępujemy takim z otrębów ocet balsamiczny robimy z dodatkiem zaprawy pomarańczowej (bez cukru) i słodziku - sos wychodzi rzadki kiwi - można jeść od 3 fazy

SKŁADNIKI:
1/2 piersi z kurczaka 
przyprawy: do gyrosa, czosnek w proszku, tymianek
2-3 kromki chleba tostowego
ok 10 liści sałaty masłowej
1 pomidor
kawałek papryki
kiwi
balsamik: 
100ml octu balsamicznego
30ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżego)
cukier

 
PRZYGOTOWANIE: 
Fileta z kurczaka myjemy, tniemy na podłużne kawałki, posypujemy przyprawami i smażymy. Sałatę targamy a pomidora kroimy na średnie kawałki. Paprykę kroimy w paski, kiwi kroimy w kostkę. Kromki chleba kroimy w kostkę i opiekamy w piekarniku 10 minut (180stopni)
Przygotowujemy ocet balsamiczny: wszystkie składniki podgrzewamy w garnku. W zależności jaką gęstość chcemy uzyskać - dodajemy cukier. Talerz przyozdabiamy liśćmi sałaty. Sałatę, pomidora, paprykę, grzanki, kiwi, mieszamy - układamy na liściach Na koniec dodajemy kawałki kurczaka i polewamy octem balsamicznym (może być ciepły). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz