21 stycznia 2013

Krucha tarta z cytryną pod śmietankową kołderką.. :)



 
Odkąd jestem na Dukanie - bardzo długo nie piekłam nic normalnego - tzn na normalnej mące i z użyciem margaryny.. Miałam nastrój, pomysł, i postanowiłam zrobić  
pyszną kruchą tartę, z masą budyniowo-cytrynową, przykrytą bitą śmietaną, z posypką czekoladową - ta posypka o smaku cytrynowym :)

SKŁADNIKI:
CIASTO:
ok 500g mąki
2 jajka
2/3 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru
(opcjonalnie 1/2 aromatu cytrynowego)
MASA BUDYNIOWA:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g
350ml-400ml mleka
1/3 kostki margaryny
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
ok.8 łyżeczek cukru
(masę można zrobić z podwójnej porcji)
BITA ŚMIETANA:
2 opakowania Śnieżki - 2 x 60g
400ml mleka
DEKORACJA:
posypka czekoladowa o smaku cytrynowym
plastry cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, 
margarynę kroimy w kawałki, 
jajka, proszek i cukry dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto.
Formę do tarty natłuszczamy - ja użyłam odrobiny oleju.
Ciasto wałkujemy na średniej grubości, nakładamy na blaszkę, i palcami
formujemy tartę. 
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180stopni.
Z resztek ciasta można zrobić kruche ciasteczka.
Skórkę z cytryny trzemy na małych oczkach, 
sok z cytryny wyciskamy.
Margarynę roztapiamy na ogniu, dodajemy sok, skórkę, cukier i mieszamy do rozpuszczenia.
Budyń przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, ale z użyciem 400ml mleka! Gotowy dodajemy do roztopionej margaryny, mieszamy, i odstawiamy do ostygnięcia.
Śnieżkę z mlekiem miksujemy na bardzo gęstą masę.
Na gotową tartę nakładamy masę budyniowo-cytrynową, przkrywamy bitą śmietaną, układamy "zwinięte" plastry cytryny i posypujemy czekoladą. Odstawiamy do lodówki.
W niedługim czasie można się zajadać - Smacznego :)


1 komentarz: