16 stycznia 2013

Oponki lukrowane

 
przepis ze starego zeszytu mojej mamy :)
w oryginale jest zwykły serek homo - ja użyłam serka z Biedronki o smaku jabłko-cynamon
masło zastąpiłam margaryną..  
wyszły pyszne!!

SKŁADNIKI:
60g masła (ok.1/4 kostki)
500g mąki (ok.3 szklanki) + mąka do podsypania ciasta
1 bardzo płaska łyżeczka sody oczyszczonej
200g serka homo - może być naturalny - ja użyłam smakowego 
2 żółtka
1 łyżeczka śmietany
  
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę siekamy, mąkę przesiewamy. 
Wszystkie składniki kładziemy na stolnicy - mieszamy i zagniatamy ciasto. 
Ciasto dzielimy na porcję i rozwałkowujemy na trochę grubsze niż do makaronu.
Wycinamy wzorki - standardowo koła z dziurką w środku - lub kształty ciasteczek.
Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby oponki były całe zakryte. Smażymy z dwóch stron na lekko rumiano.
Można posypać zwykłym cukrem pudrem lub polać polewą :)
Polewy:
różowa: cukier puder 5 łyżek + syrop malinowy 80ml
ciemna: puder 5łyżek + kakao 1 łyżeczka + odrobina wody
wszystkie składniki dokładnie mieszamy - ja użyłam trzepaczki spiralnej
i czekoladowa posypka cytrynowa :)

 

słaba jakość zdjęć ze względu na telefon i porę dnia :(  
do jutra oponki by nie wytrzymały w takim ułożeniu :P :P

1 komentarz: