SKŁADNIKI:
0,7kg żeberek wieprzowych
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki miodu
3 łyżki oliwy ostrej
2 łyżeczki sezamu
oliwa ostra
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki miodu
3 łyżki oliwy ostrej
2 łyżeczki sezamu
oliwa ostra
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy marynatę: do miski
wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy oliwę i miód - mieszamy. Do
marynaty wkładamy żeberka, i obtaczamy je w niej dokładnie. Przykrywamy i
odkładamy na godzinę do lodówki. Patelnię natłuszczamy ostrą oliwą,
rozgrzewamy bardzo mocno, i delikatnie kładziemy żeberka. Smażymy na
bardzo rumiano z dwóch stron. Mięso wkładamy o rękawa i pieczemy ok 45
minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe układamy na talerzu, polewamy
powstałym sosem. Na zdjęciu z ziemniakami ubitymi z masłem i cebulą
dumką.
SMACZNEGO :)
wyglądają pysznie!;]
OdpowiedzUsuń