14 stycznia 2013

Ostre żeberka z miodem i sezamem


SKŁADNIKI:
0,7kg żeberek wieprzowych
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki miodu
3 łyżki oliwy ostrej
2 łyżeczki sezamu
oliwa ostra

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy marynatę: do miski wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy oliwę i miód - mieszamy. Do marynaty wkładamy żeberka, i obtaczamy je w niej dokładnie. Przykrywamy i odkładamy na godzinę do lodówki. Patelnię natłuszczamy ostrą oliwą, rozgrzewamy bardzo mocno, i delikatnie kładziemy żeberka. Smażymy na bardzo rumiano z dwóch stron. Mięso wkładamy o rękawa i pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe układamy na talerzu, polewamy powstałym sosem. Na zdjęciu z ziemniakami ubitymi z masłem i cebulą dumką. 
SMACZNEGO :)
 


1 komentarz: