5 stycznia 2013

Panna cotta

takie proste... i takie pyszne!!!

SKŁADNIKI:
500ml mleka
1/2 laski wanilii
słodzik
3 łyżeczki żelatyny
sos:
zaprawa malinowa (ok80-100ml)
2 łyżeczki skrobi

PRZYGOTOWANIE:
Laskę wanilii łamiemy na pół. Mleko, słodzik i wanilię zagotowujemy. Żelatynę zalewamy wodą, podgrzewamy chwilę w mikrofali i wlewamy do mleka - mieszamy.Masę rozlewamy do foremek, gdy ostygnie wkładamy do lodówki. Przygotowujemy sos: do garnka wlewamy zaprawę, dodajemy skrobię i mieszamy do zagotowania - masa gęstnieje jak budyń! gdy będzie zbyt gęsta można dodać więcej zaprawy. Gdy panna cotta stężeje, pojemnik wkładamy na chwilę do ciepłej wody - wtedy masa lepiej "odchodzi" i przewracamy na talerz. Podajemy polaną sosem :)
 do wersji nie light dodajemy cukier, a sos robimy na syropie owocowym i mące lub skrobi :)

na drugim zdjęciu - wersja dla mojego Krzysztofa, z kiwi i migdałami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz