SKŁADNIKI:
500ml mleka
1/2 laski wanilii
słodzik
3 łyżeczki żelatyny
sos:
zaprawa malinowa (ok80-100ml)
2 łyżeczki skrobi
PRZYGOTOWANIE:
Laskę wanilii łamiemy na pół. Mleko, słodzik i wanilię zagotowujemy.
Żelatynę zalewamy wodą, podgrzewamy chwilę w mikrofali i wlewamy do
mleka - mieszamy.Masę rozlewamy do foremek, gdy ostygnie wkładamy do
lodówki.
Przygotowujemy sos:
do garnka wlewamy zaprawę, dodajemy skrobię i mieszamy do zagotowania -
masa gęstnieje jak budyń! gdy będzie zbyt gęsta można dodać więcej
zaprawy.
Gdy panna cotta stężeje, pojemnik wkładamy na chwilę do ciepłej wody -
wtedy masa lepiej "odchodzi" i przewracamy na talerz. Podajemy polaną
sosem :)
do wersji nie light dodajemy cukier, a sos robimy na syropie owocowym i mące lub skrobi :)
na drugim zdjęciu - wersja dla mojego Krzysztofa, z kiwi i migdałami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz