15 stycznia 2013

Duo pasta z wieprzowiną i szpinakiem


Dzisiejszy obiad mojego Krzysztofa!


SKŁADNIKI:
70g mięsa wieprzowego (ja użyłam plastrów schabu)
300g śmietany 30%
                                                             ok 200g makaronu spaghetti
2 kulki (małe) szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
mała cebulka
sól, pieprz
1/2 łyżeczki wegety 
olej kujawski z czosnkiem


PRZYGOTOWANIE:
Makaron wrzucamy do gotującej, lekko osolonej wody - gotujemy al dente. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do szpinaku z dwiema łyżkami śmietany - blendujemy na "papkę". Mięso kroimy w małe kawałki, cebulkę drobno siekamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju czosnkowego, wrzucamy mięso i cebulkę, doprawiamy wegetą i rumienimy z dwóch stron. Gdy mięso jest gotowe, wlewamy resztę śmietany, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy. Sos ma odparować i zrobić się kremowy! Gdy makaron jest gotowy, wyciągamy go z wody (nie polewamy zimną wodą!) i od razu wrzucamy na patelnię. Mieszamy. Połowę makaronu nakładamy na talerz. Do drugiej części makaronu dodajemy szpinak - mieszamy dokładnie, i nakładamy na talerz obok pierwszego makaronu. Można posypać parmezanem, przyozdobić natką z pietruszki.




1 komentarz:

  1. http://zarlozrysiem.blogspot.com/2013/01/makaron-z-kurczakiem-sodko-kwasnym.html

    skosztuj sobie tego :D

    OdpowiedzUsuń