Dzisiejszy obiad mojego Krzysztofa!
SKŁADNIKI:
70g mięsa wieprzowego (ja użyłam plastrów schabu)
300g śmietany 30%
ok 200g makaronu spaghetti
2 kulki (małe) szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
mała cebulka
sól, pieprz
1/2 łyżeczki wegety
olej kujawski z czosnkiem
PRZYGOTOWANIE:
Makaron wrzucamy do gotującej, lekko osolonej wody - gotujemy al dente.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do szpinaku z dwiema łyżkami
śmietany - blendujemy na "papkę".
Mięso kroimy w małe kawałki, cebulkę drobno siekamy.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju czosnkowego, wrzucamy mięso i cebulkę,
doprawiamy wegetą i rumienimy z dwóch stron.
Gdy mięso jest gotowe, wlewamy resztę śmietany, doprawiamy solą i
pieprzem - mieszamy. Sos ma odparować i zrobić się kremowy!
Gdy makaron jest gotowy, wyciągamy go z wody (nie polewamy zimną wodą!) i
od razu wrzucamy na patelnię. Mieszamy.
Połowę makaronu nakładamy na talerz. Do drugiej części makaronu dodajemy
szpinak - mieszamy dokładnie, i nakładamy na talerz obok pierwszego
makaronu.
Można posypać parmezanem, przyozdobić natką z pietruszki.
http://zarlozrysiem.blogspot.com/2013/01/makaron-z-kurczakiem-sodko-kwasnym.html
OdpowiedzUsuńskosztuj sobie tego :D