dlaczego cytrynowa? bo i panierka i sos są z dodatkiem cytryny..
SKŁADNIKI DLA JEDNEJ OSOBY:
płat soli
jajko
odrobina mleka
2 łyżeczki skrobii
sól, pieprz
wegeta
sok z cytryny
skórka z cytryny (wg uznania - u mnie z połowy cytryny)
4 szparagi
sos: ocet balsamiczny 40ml
1-2 łyżeczki soku z cytryny
słodzik
PRZYGOTOWANIE:
* solę osuszamy ręcznikiem, skrapiamy cytryną i odstawiamy do lodówki na ok 10 minut
* solę posypujemy pieprzem i solą, maczamy w jajku rozkłóconym z mlekiem i wegetą
* następnie obsypujemy skórką z cytryny i skrobią
* nakładamy na mocno rozgrzaną patelnię i pieczemy na rumiano z dwóch stron
* szparagi gotujemy ok 10minut z odrobiną soli
* sos: ocet balsamiczny z sokiem i słodzikiem zagotowujemy
* układamy na talerzu szparagi i solę, polewamy sosem
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz